Skip to main content

“Focul (451 Fahrenheit)” la Teatrul National





“Focul” este o piesa de teatru pe care doream s-o vad de mult timp. Cu cateva saptamani in urma mi s-a ivit ocazia de a merge la aceasta piesa foarte interesanta.
Actiunea are loc intr-o perioada in care oamenii nu mai citesc carti. Pompierii nu mai sting focuri, ci le aprind. Ei sunt cei care ard cartile pentru ca acestea nu mai trebuie sa existe. Personajul principal este un pompier pe nume Guy Montag. Impreuna cu comandantul Beatty, Guy da foc cartilor pe care le gaseste in casele oamenilor. In ciuda faptului ca Montag isi face datoria ca orice alt pompier, el este diferit fata de ceilalti. Guy se schimba si mai mult atunci cand se intalneste cu noua lui vecina, Clarissa McClellan, o fata de 17 ani. Aceasta citeste in continuare carti alaturi de familia ei si se bucura de fiecare lucru marunt din jurul ei: de parfumul florilor si al frunzelor, de gustul ploii... Din nefericire, fata este considerata ciudata de toti colegii ei de la scoala. Guy insa isi da seama ca vecina sa are un suflet bun si se imprieteneste cu ea.



Pentru cateva zile, Guy nu o mai gaseste nicaieri pe Clarissa. Acesta afla de la comandantul Beatty


si de la doamna Black



faptul ca toti membrii din familia Clarissei au fost omorati. Guy este coplesit atunci cand afla vestile tulburatoare. Nimeni nu mai este alaturi de el, cu exceptia lui Faber, un fost profesor de limba si literatura engleza. Toti oamenii stau prostiti in fata televizoarelor, uitandu-se la filme si emisiuni fara niciun sens, renuntand cu desavarsire la orice activitate intelectuala.
Profesorul Faber are o influenta mare asupra lui Guy. Acesta ii vorbeste lui Montag despre multe carti, acest lucru schimbandu-i total viata pompierului. Astfel ajunge sa-si doreasca sa se razbune pe toti pompierii.



Intr-o seara, sotia lui Guy, Mildred (interpretata de Haruna), isi invita prietenele la ea acasa.



Montag nu mai suporta sa asculte discutiile lor. Acesta ia o carte cu poezii si le citeste celor trei prietene cateva versuri. Dupa ce Guy termina de citit, una dintre femei izbucneste in plans, deoarece realizeaza un lucru important: viata nu este deloc fericita si usoara asa cum pare la televizor sau in filme.
Comandantul Beatty si doamna Black afla de la Mildred despre incidentul petrecut in casa lui Guy Montag. Pompierul ii cere ajutorul profesorului Faber. Acesta il indruma in afara orasului, spre locul in care se afla exilati cativa iubitori de carti. Odata ajuns in acest loc, Guy descopera un grup de fosti profesori care au memorat carti intregi pentru a le putea transmite mai departe din generatie in generatie. Montag li se alatura si el, memorand Ecleziastul: “O, desertaciune a desertaciunilor! Totul este desertaciune!”.



“Focul” se aseamana cu o alta piesa vazuta recent, “Cum am devenit stupid”. Asemeni personajelor care nu mai gandesc, din “Focul”, Antoine, personajul principal din “Cum am devenit stupid”, dezamagit de lumea in care traieste, nu mai vrea sa se gandeasca la nimic.
Piesa transmite urmatorul mesaj: fara carti am trai intr-o lume total lipsita de inteles.
P.S. Ca de obicei, cel mai mult mi-a placut cum a interpretat Haruna rolul lui Mildred! :)



Comments