Skip to main content

Despre „Emil şi cei trei gemeni” de Erich Kästner





(Editura Arthur, Bucureşti, 2013)

Emil Tischbein, personajul principal al poveştii „Emil şi detectivii”, revine cu o nouă aventură!
Vacanţa de vară începe! Emil primeşte o scrisoare de la Profesor („Profesor” este, bineînţeles, porecla unui prieten de-al lui Emil; numele lui adevărat e Teodor Haberland). În scrisoare, Profesorul îşi învită prietenul să stea în vacanţă acasă la el, lângă Marea Baltică. Emil acceptă imediat invitaţia! Este încântat când află că vor veni şi ceilalţi detectivi: Gustav cu claxonul (care acum are o motocicletă) şi micul Vineri.
Casa Profesorului se află în localitatea Korlsbüttel. Emil şi detectivii sunt foarte bucuroşi pentru că sunt din nou împreună! Aceştia merg în fiecare zi pe plajă şi se distrează de minune!
Într-o zi, Emil şi prietenii săi se întâlnesc cu „The Three Byrons” (cei trei Byroni). Aceştia sunt artişti care fac tot felul de trucuri şi dau spectacole. Unul dintre cei trei este tatăl, iar ceilalţi doi sunt fii lui, Jackie şi Mackie.
Un picolo pe nume Hans Schmauch, prieten cu Emil şi detectivii, aduce nişte veşti rele într-o zi: domnul Byron nu mai are de gând să lucreze cu Jackie pentru că acesta creşte repede şi devine din ce în ce mai greu. Nu mai pot fi executate anumite numere de spectacol... Emil, Profesorul, Gustav şi Vineri vor să-l ajute pe Jackie într-un anumit fel... Astfel, o nouă aventură palpitantă începe!
Dacă vreţi să aflaţi prin ce peripeţii trec Emil, Profesorul, Gustav şi Vineri, citiţi cartea! Vă dau un sfat: nu lăsaţi cartea din mână până nu aflaţi cum descoperă Emil şi Vineri adevăratul nume al domnului Byron. Sau cum sunt salvaţi Profesorul, Gustav şi picoloul Hans de pe o insulă de căpitanul Schmauch, un vechi lup de mare...

(*Pauză*)

Hm, cred că am spus deja prea mult, nu-i aşa?
Emil este personajul meu preferat. Din primul volum mi-am dat seama că acesta este un băiat foarte bun, curajos şi isteţ. De-a lungul poveştii, detectivii intră în situaţii dificile. De fiecare dată, Emil vine cu cea mai bună idee sau soluţie:

„- Dar deocamdată trebuie să lăsăm la o parte dormitul şi să ne gândim ce putem face pentru Jackie. (...) Ce credeţi că este de făcut? (...)
- Şedinţa este deschisă, zise Profesorul. Emil are cuvântul.
- Onorat auditor, vineri, adică poimâine, se va derula în sala Leuchtturm, aici în Korlsbüttel, filmul Emil şi detectivii. Noi ne-am propus să nu ne dăm pe faţă şi să ne uităm la film ca nişte spectatori oarecare. Dar acum cred că l-am putea ajuta pe Jackie descoperind secretul şi împărtăşind proprietarului cinematografului cine suntem. (...) Proprietarul cinematografului ar putea, de exemplu, să pună un anunţ în ziare sau să lipească o inscripţie pe afişul de pe străzi, pe care să fie scris că detectivii o să apară în persoană la câteva reprezentaţii. Poate că aşa au să vină la cinema mai mulţi copii decât de obicei. Şi pentru că proprietarul, datorită nouă, o să câştige mai mult, o să-i poată dărui lui Jackie încasările de la prima reprezentaţie. (...)
- Propunerea este nespus de atrăgătoare. Ca să-l putem ajuta pe Jackie, o să fim siliţi să ne demascăm.” (pag. 173-175)

Emil este un băiat care îşi iubeşte mama nespus de mult! Ar face orice pentru ea!
Într-o zi, un domn pe nume Heinrich Jeschke spune că vrea să se însoare cu mama lui Emil. Băiatul nu este de acord. Vrea să locuiască doar cu mama lui! Însă, după un timp, Emil îşi dă seama că mamei sale i-ar prinde bine să aibă un soţ. Nu s-ar mai simţi niciodată singură! Până la urmă, Emil acceptă ca sergentul Jeschke să se însoare cu mama lui...
În tot acest timp, şi doamna Tischbein se gândeşte ce decizie să ia. Şi ea vrea să locuiască doar cu Emil! Aceasta, ştiind că fiului său i-ar prinde bine să aibă un tată, este de acord în cele din urmă să se mărite.
Aşa cum zice bunica lui Emil: „-Tu o iubeşti numai pe ea şi ea numai pe tine. Şi fiecare l-a înşelat pe celălalt numai din dragoste şi fiecare s-a înşelat asupra celuilalt, tocmai din prea marea-i dragoste. Asta se întâmplă în viaţă.” (pag. 194)
Aventura detectivilor dovedeşte (încă o dată) valoarea prieteniei adevărate şi munca în echipă!
Recomand cartea tuturor cititorilor! Nu vă faceţi griji, la începutul poveştii se află un cuvânt-înainte pentru profani şi altul pentru experţi. În oricare categorie vă regăsiţi, ţineţi minte parola: Emil! :)

Comments