Skip to main content

Despre „Ce poţi face cu două cuvinte – Cocoloş Free Zone” de Laura Grünberg







Era odată un om pe nume Vasile Cocoloş (căruia i se spunea şi Exploratorul). El mergea prin întreaga lume pentru a afla cât mai multe despre familia sa, de ce îl chema Cocoloş. Vasile Exploratorul ajungea în foarte multe oraşe ciudate în poveste (într-un oraş oamenii nu vorbeau decât prin desene şi picturi; în altul aceştia începeau să meargă de mici la facultate şi la bătrâneţe, la grădiniţă).
Într-o zi, Vasile Cocoloş a sosit într-un oraş numit Cocoloş Free Zone. Era un oraş în care nu aveau voie să vină „cocoloşii”. Nu erau permise nici cocoloaşele de hârtie sau din mâncare. Dacă purtai numele de „Cocoloş”, erai imediat alungat. Vasile Exploratorul era surprins. De ce acest oraş era fără „cocoloşi”? Auzind o legendă veche despre un cocoloş de hârtie, Vasile a înţeles problema oraşului.
Trăiau odată doi îndrăgostiţi, care, din nefericire, nu puteau fi împreună. Într-o zi s-au gândit să se întâlnească sub luna plină şi să plece undeva departe. Pentru că familiile erau în conflict, nici nu voiau să audă de copiii lor că vor să fie împreună. Era ca în povestea „Romeo şi Julieta”. Părinţii fetei au auzit de plan şi i-au interzis fiicei lor să plece. Aceasta, ca să nu-l supere pe băiat, i-a trimis o scrisoare. A mototolit-o ca pe un cocoloş care să ajungă până la iubit... Din nefericire, cocoloşul de hârtie n-a ajuns niciodată la băiat. De supărare, acestuia i-au dispărut stările de bucurie şi de iubire, transformându-se astfel într-un „nesimţit”. La fel s-a întâmplat şi cu fata. Locuitorii oraşului, auzind sfârşitul, au zis că acest cocoloş a cauzat multe probleme şi că nu mai vor ca acest lucru să se repete vreodată! Aşa au interzis să existe „cocoloşi” (orice tip de cocoloş) în oraşul lor!
Bineînţeles, Vasile n-a fost de acord cu aşa ceva. S-a simţit foarte prost când toată lumea a aflat că îl cheamă Cocoloş şi că a intrat în oraşul lor... Se uitau la el de parcă era un extraterestru. Ştiind că toţi oamenii sunt egali, Vasile a decis să le arate tuturor că ar trebui lăsaţi „cocoloşii” în oraşul lor... Că ar trebui şi ei să fie îndrăgiţi.
În oraş s-a deschis o fabrică micuţă de făcut hârtie manual. Aceasta a început să facă cocoloaşe de hârtie pe care s-au scris poezii delicate, reţete de mâncare, felicitări pentru nunţi şi botezuri etc. Tot felul de lucruri frumoase care au fost păstrate de locuitorii oraşului! Vasile Cocoloş era fericit! Lumea avea acum cocoloaşe peste tot! Şi era şi el bine venit în oraş. Niciodată n-a mai plecat de acolo. Vasile s-a însurat cu o fată pe care o chema Angela Bubă şi a devenit tatăl a 12 copii. A avut o viaţă fericită în acel oraş... Era şi el un om la fel ca ceilalţi! Nu se mai uita nimeni la el ca la un extraterestru şi nimeni nu mai râdea de numele lui... Era... Vasile Cocoloş, zis şi Exploratorul!

Comments