Skip to main content

Workshop de media literacy la Colegiul „Costache Negruzzi” Iași

Disclaimer: Abordarea conceptului de fake news nu va afecta sub niciun fel conținutul postării respective. Blogul pe care tocmai l-ați vizitat va rămâne întotdeauna o sursă veritabilă de informații.



Pe data de 1 aprilie 2018 (sau cu alte cuvinte, 10 noiembrie), elevi de liceu ai Colegiului „Costache Negruzzi” Iași au participat la workshop-ul de media literacy din cadrul programului „Predau educație media!”, realizat de Centrul de Jurnalism Independent București. Atelierul, organizat de Doamna Profesoară Mihaela Doboș și susținut de directoarea Centrului, Doamna Ioana Avădani, a avut un start jucăuș prin înștiințarea că în fiecare zi este 1 aprilie (Ziua Păcălelii), oamenii fiind expuși constant la informații cu conținut înșelător sau fabricat.



Pornind de la această idee, întreg workshop-ul a avut la bază identificarea știrilor false, analiza imaginilor și a videourilor folosite ca suport vizual, și dezvoltarea atenției și a gândirii critice. Participanții au avut de realizat inclusiv propriile lor știri, primind un set limitat de informații și interdicția de a veni cu detalii suplimentare. Prin intermediul acestui exercițiu, s-a (re)confirmat dificultatea de a crea o știre fără a exagera sau distorsiona realitatea, cu scopul de a atrage cât mai mulți cititori / ascultători.



E de la sine înțeles că generațiile au cea mai mare dexteritate în folosirea tehnologiei, însă precauția și responsabilitatea nu pot fi instaurate decât prin intermediul adulților, al profesioniștilor în media. Cu o astfel de îndrumare (din ce în ce mai des întâlnită în cadrul școlilor), șansele ca tinerii să utilizeze în mod inteligent internetul, cu tot ceea ce oferă el, devin din ce în ce mai mari. Prin urmare... there's only one rule: when you're schooled in the media's tools, you'll no longer be easily fooled.

Comments

  1. Imi place! Scurt si la obiect! Sunt convinsa ca si elevii mei au plecat anul trecut pe vremea asta cu acelasi entuziasm! Doar Ioana rocks!

    ReplyDelete

Post a Comment