Skip to main content

“Schimbarea” la Teatrul National din Iasi





Stagiunea curenta a Teatrului National a inceput cu piesa Schimbarea. Pentru mine a fost un eveniment cu atat mai important cu cat in aceasta piesa joaca si sora mea, Miriam.



Actiunea piesei are loc in Europa de Est, unde sistemul judiciar este foarte strict si complet diferit fata de cel din Vest. Nu exista justitie sau procese, prin urmare oamenii considerati vinovati de catre sistem n-au dreptul sa se apere. Acestia sunt torturati si executati.

Piesa incepe cu discutia dintre Condamnat (Ada Lupu) si Soldat (Doru Aftanasiu). Condamnatul refuza sa raspunda la intrebarea referitoare la motivul pentru care se afla la inchisoare. Cei doi vorbesc despre diverse stiri de actualitate si politica. In curand isi face aparitia si Sotia Condamnatului (Pusa Darie). Atmosfera sumbra de pana acum dispare, fiind inlocuita de momente umoristice (bataia dintre Sotie si Soldat, dialogul acestora).



Intre timp, un ofiter responsabil de executii (Constantin Puscasu) prezinta masina de tortura unei vizitatoare din Vest (Haruna Condurache). Aceasta a venit aici pentru a scrie un raport despre potentialul turistic al tarii. Ofiterul este pasionat de masina si povesteste cu inflacarare despre intreg procesul prin care trec condamnatii care urmeaza sa fie executati pe ea. El are nostalgia vremurilor trecute, cand executiile erau un fel de spectacol la care luau parte presedintele impreuna cu familia lui, dar si restul lumii care se aduna ca la o sarbatoare, un picnic cu gratare, mici si bere.

Scenele serioase, in care personajele vorbesc despre propriile trairi si experiente (dialogurile dintre Soldat si Condamnat), alterneaza cu cele comice (cand Sotia Condamnatului ii cere Vizitatoarei lamuriri despre feminism). In mod surprinzator, inainte de punctul culminant al piesei, Ofiterul il elibereaza pe Condamnat. De fapt intentia acestuia este de a se urca el insusi pe masa de tortura, intuind ca noul sistem va aduce, odata cu schimbarea, si inlaturarea lui. Astfel Ofiterul devine un personaj tragic caruia, totusi, Constantin Puscasu ii scoate la iveala cateva accente comice (scena in care povesteste cum trec cele 12 ore de tortura pentru condamnati).



Finalul piesei il aduce in scena pe Presedinte (Cosmin Panaite).



Acesta isi face aparitia alaturi de fiicele lui. In culorile sumbre ale scenei, doar Presedintele si fiicele sale sunt imbracati in culori deschise. Presedintele declara faptul ca odata cu el a venit schimbarea. Curand, insa, aflam ca sistemului i se vor aplica doar schimbari de suprafata, intrucat executiile raman la fel de crancene.

Recomand piesa Schimbarea mai ales pentru jocul actorilor. Ada Lupu reuseste sa joace foarte bine intr-un rol masculin, de barbat firav, cu trasaturi de femeie.



Doru Aftanasiu il joaca pe omul de rand, derutat si confuz in desfasurarea actiunii, avand deopotriva partile lui bune si rele (la inceputul piesei acesta il bate pe Condamnat fara niciun motiv, iar mai apoi are grija de fiicele Presedintelui si le distreaza).



Pusa Darie, la fel ca si Doru Aftanasiu, reprezinta femeia de rand, care nu stie foarte multe lucruri. Pare sa-si urmareasca propriile interese, insa spre finalul actiunii ea isi descopera latura umana.



Constantin Puscasu ilustreaza cu amuzament ofiterul nebun si nostalgic, presarand cu umor scenele in care apare. Vizitatoarea (Haruna Condurache) are un rol pasiv in piesa, probabil impus de sistemul din care provine (in scena in care Sotia Condamnatului vine la ea sa o roage sa o ajute, vedem cum Vizitatoarea isi stapaneste impulsul de a se apropia de aceasta). Haruna reda foarte bine lupta personajului de a ramane doar un martor la ce se intampla, fara a se implica in desfasurarea evenimentelor.



Cosmin Panaite reuseste sa faca usor trecerea, intr-o scena relativ scurta, de la presedintele tiranic la tatal grijuliu, atent fata de cele doua fiice.



Fetele Presedintelui nu par foarte impresionate de scena la care asista (cat timp ele sunt pe scena, Ofiterul este mort si plin de sange pe masa de tortura), cea mica (Miriam) ajungand chiar sa bage degetele in nasul acestuia.



Asadar, nu ratati piesa Schimbarea la Teatrul National!

Comments