Skip to main content

Expoziţia de arte vizuale "BABILONIA"





Pe data de 31 mai 2017 s-a deschis expoziţia de arte vizuale "BABILONIA", semnată de Adrian Stoleriu, la Galeria apARTe din cadrul Facultăţii de Arte Vizuale şi Design a Universităţii "George Enescu" din Iaşi. Numele expoziţiei ar putea fi citit în două registre. Lucrările prezentate au un substrat religios de inspiraţie creştin-ortodoxă (făcându-se referire la Turnul Babel, lucrare făcută după artistul Pieter Bruegel),



dar înfăţişează şi întreaga "babilonie" a vieţii cotidiene (nebunia continuă şi atmosfera haotică a lumii din jur).
Incursiunea în această lume "dezordonată" porneşte cu cele două plasme care simbolizează, pe de o parte televiziunea care ne intoxică în permanenţă cu ştiri absurde sau manipulatoare şi pe de altă parte internetul cu aceeaşi abundenţă a ştirilor fără sens.





Astfel, după ce ni se arată influenţa mass-mediei asupra noastră, se trece la lucrări mai complexe care ne aduc în faţă diverse teme actuale, menite să ne pună pe gânduri.
Dintre lucrările reunite, voi reaminti câteva din cele care mi-au atras atenţia.


- În "Cele trei stări ale fericirii" este creat un paradox, întrucât tabloul nu transmite o stare de fericire. Cele trei stări aparţin celor doi bătrâni ilustraţi şi publicului.


- Deşi titlul tabloului "Puiule, mami pleacă... să fii cuminte!" sună cât de cât încurajator, atmosfera în care rămâne copilul e cât se poate de sumbră, acest lucru fiind sugerat şi de cadrul închis al lucrării.


- Tabloul "No face, no name, no number / Fără număr" vorbeşte despre manelizarea lumii în care trăim, o lume fără chip şi fără valoare.


- Spre deosebire de celelalte lucrări, cea intitulată "Selfie" este pictată în culori deschise, sugerând probabil confortul şi lipsa de complexitate a vieţii fetei, însă putem observa şi anumite aspecte neaşteptate precum background-ul dintr-o toaletă şi detaliul subtil al closetului.


- Ideea transmisă de tabloul "They never lose" se referă la faptul că, oricât de tentant sună reducerile, vânzătorii vor avea mereu de câştigat după urma cumpărătorilor.


- Lucrarea "Dormi liniştit! Noi îţi păzim intimitatea" vorbeşte despre invadarea intimităţii pe care o experimentăm azi cu toţii. Suntem urmăriţi în permanenţă, fiecare eveniment din viaţa noastră fiind văzut şi comentat de alte persoane (fapt care mi-a adus aminte de filmul "The Truman Show").


- În "Singuri în doi" se observă atât apropierea fizică dintre cei doi prieteni, cât şi distanţarea psihică. Majoritatea relaţiilor se nasc prin intermediul mesajelor, fără contact vizual şi limbaj nonverbal.

Expoziţia se termină cu un scurtmetraj în care mai mulţi oameni spun ceea ce îşi doresc cel mai mult de la viaţă, prin folosirea unor verbe la imperativ (tocmai pentru a întări "rugăciunea" zisă şi de a avea un impact mai puternic asupra publicului): "Iubeşte-mă! Ajută-mă! Alege-mă!"
Aşadar, expoziţia vorbeşte prin intermediul lucrărilor despre diverse aspecte ale lumii de azi, reuşind să-i ofere publicului o perspectivă asupra nebuniei şi a absurdităţii care ne înconjoară.

Comments