Skip to main content

Arta şi stelele se întâlnesc la „şcoala altfel”, la „Joia lecturii”





În perioada 27-31 martie 2017, în cadrul săptămânii „şcoala altfel”, la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi s-au desfăşurat două proiecte tradiţionale, Science Week şi Art’s Week. Pe parcursul acestei săptămâni, atât elevii, cât şi profesorii au observat armonia dintre ştiinţele reale şi cele umaniste. Ştiinţa este arta de a descoperi şi a înţelege realitatea din jur, iar arta este ştiinţa de a prelucra realitatea şi de a o privi din mai multe perspective. În acest an, am avut posibilitatea de a mă implica în derularea proiectului Art’s Week, având mereu în minte o replică faimoasă din filmul „Dead Poets Society”: „We read and write poetry because we are members of the human race, and the human race is filled with passion. Medicine, law, business, engineering, these are noble pursuits and necessary to sustain life. But poetry, beauty, romance, love... these are what we stay alive for.”

Aflându-se la cea de-a VIII-a ediţie, Art’s Week le-a oferit elevilor libertatea de a-şi evidenţia talentele şi trăirile prin intermediul multor ateliere şi workshop-uri dedicate lecturii, dezbaterii, actoriei, muzicii, picturii. Proiectul s-a terminat pe data de 30 martie 2017, cu activitatea „Joia lecturii”. La Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” din Iaşi a avut loc prima întâlnire a clubului de lectură „Să citim împreună!”, în colaborare cu Universitatea „Al. I. Cuza” – Facultatea de Litere. Bogdan Mihai Mandache, redactor la editura Bibliotecii, a deschis întâlnirea cu un discurs motivaţional despre rolul lecturii în formarea cititorului şi în dezvoltarea cunoştinţelor sale. Iniţiatoarea clubului de lectură şi invitata specială din cadrul activităţii, Doamna Conf. Univ. Dr. Emanuela Ilie, de la Facultatea de Litere, a explicat obiectivele proiectului şi alegerea primei cărţi pentru dezbatere: „Pulbere de stele” de Neil Gaiman. La întâlnire au fost prezenţi elevi din clasele a V-a şi a VI-a de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, Colegiul Naţional, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” şi Liceul de Informatică „Grigore Moisil”. M-am bucurat să fac parte din echipa de coordonatori ai activităţii „Joia lecturii”, alături de Doamna Profesoară de Limba Română Mihaela Doboş.

Discuţia despre cartea autorului britanic Neil Gaiman a fost o oră de lectură potrivită contextului săptămânii „şcoala altfel”, întrucât copiii au avut posibilitatea de a-şi exprima părerile despre acţiunea poveştii şi evoluţia personajelor, fără teama de a primi notă pe ceea ce spun. „Pulbere de stele” nu este un basm tipic, deoarece povestea călătoriei lui Tristran Thorn, eroul cărţii, cuprinde personaje neobişnuite şi este descrisă într-o manieră modernă şi accesibilă copiilor. Tocmai aceste lucruri au fost pe placul micilor cititori care au declarat, cât se poate de sincer, că erau plictisiţi de aceleaşi bătălii cunoscute dintre Făt-Frumos şi Zmeul cel rău. De asemenea, elevii participanţi au identificat anumite simboluri şi au comentat cele mai importante scene cu ajutorul unor fragmente selectate de Doamna Profesoară Mihaela Doboş. Merită să fie menţionat şi faptul că toţi copiii s-au implicat şi au dat răspunsuri complexe, dând dovadă de maturitate şi arătând că au citit cartea cu atenţie. La finalul discuţiilor am preluat rolul scriitorului Neil Gaiman şi, odată ce am intrat în joc, am încercat să vin cu posibile răspunsuri la câteva din dilemele copiilor. De ce există două lumi diferite în poveste? Pentru a se realiza antiteza dintre Satul Zidului, lumea monotonă a oamenilor, şi Ţara Zânelor, un tărâm de vis populat de vrăjitoare şi spiriduşi. A fost autorul prea dur în propoziţia „Copiii, ca să fiu sincer, n-au fost de niciun ajutor, dar nici nu cred că m-au împiedicat cu ceva.”? Dimpotrivă, aceasta e o modalitate modernă de a se accentua relaţia apropiată cu copiii care au fost sursa (in)conştientă de inspiraţie a scriitorului. Este călătoria lui Tristran Thorn mai mult decât o simplă aventură? Da, poate fi într-adevăr o iniţiere şi o cunoaştere palpitantă a lumii din jur.



Voi încheia articolul la fel cum l-am început, cu o altă replică din filmul „Dead Poets Society”: „I stand upon my desk to remind myself that we must constantly look at things in a different way.” Nu-mi rămâne altceva de făcut decât să îmi spun părerea despre experienţa mea (din mai multe perspective). Din perspectiva cititorului pot menţiona că „Pulbere de stele” de Neil Gaiman a fost o alegere bună pentru prima întâlnire a clubului de lectură. În calitate de coordonator pot afirma că activitatea „Joia lecturii” a fost un mare succes. Iar ca unul dintre colaboratorii proiectului Art’s Week, anunţ cu mare drag că aştept şi anul viitor, la următoarea ediţie, aceiaşi cititori entuziaşti. Cu un strop de magie şi pulbere de stele, aceştia îşi pot construi la rândul lor „portretele artiştilor la tinereţe”. Până atunci... Carpe diem!

Comments