Skip to main content

Despre „Micuţele doamne” de Louisa May Alcott





(Editura Corint Junior, Bucureşti, 2013)

Margaret (Meg), Josephine (Jo), Elizabeth (Beth) şi Amy sunt patru surori care trăiesc într-o casă micuţă alături de mama lor, doamna March. Tatăl lor este plecat în război de foarte mult timp. Cele patru fete au parte de o viaţă destul de grea...
Meg este cea mai mare dintre toate cele patru surori. Are şaisprezece ani. Jo este o fată băieţoasă de cincisprezece ani căreia îi place să încerce lucruri noi. Beth e o fetiţă timidă de treisprezece ani, iar Amy, care este cea mai mică dintre toate, are doar doisprezece.
Doamna March este o femeie înţeleaptă care e pregătită oricând să dea sfaturi fiicelor ei. Meg, Jo, Beth şi Amy primesc mult ajutor şi multă afecţiune din partea mamei lor.
La începutul povestirii, fetele sunt dezamăgite că nu vor primi cadouri de Crăciun (din cauza lipsei de bani). În dimineaţa zilei de 25 decembrie, doamna March le spune fiicelor sale că nu departe de casa lor se află o femeie cu mai mulţi copii care suferă de foame şi de frig. Meg, Jo, Beth şi Amy renunţă la mic dejunul lor şi oferă mâncarea familiei sărace. Această faptă bună le bucură nespus de mult pe cele patru fete!
Surorile March au parte de foarte multe aventuri alături de Laurie, băiatul familiei Laurence. Cei cinci devin prieteni foarte buni de-a lungul povestirii. Laurie este primit în Clubul Pickwick al fetelor (numele clubului este inspirat după primul roman scris de Charles Dickens, „Cronicile Clubului Pickwick”). Întâlnirile au loc astfel: „... se întâlneau în fiecare sâmbătă seara în mansardă (...): trei scaune erau aşezate în faţa unei mese pe care erau o lampă, patru ecusoane pe care scria C.P. în culori diferite şi ziarul săptămânal, numit „Gazeta de Pickwick”, la a cărui redactare contribuiau toate, în timp ce Jo, meşteră şi în cerneluri, era editorul.” (pag. 114) Înfiinţarea acestui club şi organizarea acestor întâlniri demonstrează cât de multă imaginaţie au cele patru surori.
Unul dintre cele mai interesante personaje este, cu siguranţă, Jo. La început, aceasta pare să fie o persoană care se supără foarte uşor pe surorile ei. Însă pe parcursul povestirii, Jo învaţă de la mama ei un lucru important: o adevărată doamnă îşi păstrează întotdeauna calmul, chiar şi în cele mai grele situaţii. Fata ascultă sfaturile mamei şi până la urmă reuşeşte să se schimbe. În timpul liber, Jo citeşte sau scrie propriile ei poveşti. Atunci când apar primele sale texte în ziar, întreaga familie March este mândră de micuţa scriitoare.
Un eveniment important din viaţa celor patru surori este atunci când tatăl lor se îmbolnăveşte grav. Doamna March primeşte o telegramă prin care e înştiinţată că soţul ei se află într-un spital din Washington. Meg, Beth şi Amy sunt foarte îngrijorate. Ele vor să fie de ajutor, însă nu ştiu cu ce pot contribui la vindecarea tatălui lor. Jo este singura care încearcă să-şi păstreze calmul şi să facă ceva pentru tatăl ei. Până la urmă, decide să renunţe la unul dintre lucrurile sale la care ţine foarte mult... Îşi taie părul lung şi bogat şi îl vinde unui frizer, primind în schimb 25 de dolari. Doamna March primeşte cu recunoştinţă banii câştigaţi. În ciuda faptului că nu este de acord cu pierderea părului lui Jo, tot apreciază gestul fetei: „Nu sunt prea mulţumită, dar nu te pot învinui, pentru că ştiu că ţi-ai sacrificat vanitatea de bunăvoie, din dragoste.” (pag. 184)
Scriitoarea Louisa May Alcott reuşeşte cu multă pricepere să ilustreze viaţa de zi cu zi a unei familii sărace din America secolului al XIX-lea. Fiind vremuri grele, Meg, Jo, Beth şi Amy se străduiesc să fie cât mai bune cu mama lor pentru a fi pace şi armonie în casă. Cele patru surori îşi doresc să se poarte ca nişte „micuţe doamne”, aşa cum sugerează şi titlul cărţii. Însă oricât de înţelepte şi manierate vor să pară fetele, ele păstrează în adâncul lor suflete inocente, care sunt legate între ele printr-o relaţie puternică de dragoste.
Romanul seamănă foarte bine cu o altă povestire modernă, „Familia Penderwick” de Jeanne Birdsall.



În carte personajele principale sunt alte patru surori: responsabila Rosalind, încăpăţânata Skye, visătoarea Jane şi timida Batty. Comportamentul surorilor March este asemănător cu cel al surorilor Penderwick.

Comments