Skip to main content

Despre „Cui i-e frică de computer? – În lumea lui BASIC” de Evelina Bidea







Nu toţi oamenii ştiu să folosească foarte bine computerul. Printre aceştia se numără şi autoarea, Evelina Bidea. Aceasta povesteşte cititorilor amintiri pixelate din trecut.
La vârsta de treisprezece ani, scriitoarea a văzut primul ei computer. Din nefericire, calculatoarele se mişcau cu „viteza melcului”. Până şi internetul de pe un mobil vechi fără touch screen ar fi mers mult mai rapid! La ora de informatică, profesorul i-a învăţat pe elevi cum funcţionează limbajul simplist al BASIC-ului. Foloseai câteva cuvinte în limba engleză şi semne matematice care se traduceau (în limba computerului) în serii de 1 şi 0. În sinea sa, autoarea îşi zicea că nu-i mare lucru BASIC-ul. Ea asculta cerinţele profesorului după care, în ultimele minute rămase din oră, juca „Thieves”, un joc în care trebuia să găseşti hoţul, ascultând indiciile personajelor. Lumea aceasta nouă o fascina de-a dreptul pe scriitoare. Aveai nevoie de o minte inteligentă pentru a rezolva misterele. De asemenea, Evelina Bidea a învăţat o engleză contemporană. Nu se compara cu engleza din cărţile lui Charles Dickens...
Nu după mult timp, a fost pus internet în şcoală. Copiii au început să stea pe mIRC, o combinaţie între Facebook şi Mess. Din nefericire, autoarea n-a mai avut aşa mult acces la computere. Fiind la liceu la filologie, aceasta avea o singură oră de informatică pe săptămână. Profesorul le dicta lucruri de neînţeles elevilor, nimeni nu mai putea deschide calculatorul. Scriitoarea era din ce în ce mai speriată de tehnologie pe zi ce trecea.
Evelina Bidea a avut şansa să lucreze din nou cu computerul atunci când o mătuşă de-a ei a intrat în concediu prenatal. Aceasta a luat acasă computerul de la serviciu pentru a mai lucra la el. De multe ori, scriitoarea se autoinvita la mătuşa sa pentru a sta la calculator. Voia cu orice preţ să-şi îmbunătăţească tehnica... Autoarea lucra cu caietul de informatică la început. Folosea diverse trucuri, cum ar fi schimbarea culorii scrisului. În curând, caietul de informatică a fost dat deoparte. Evelina Bidea era sigură că de-acum putea să inventeze de una singură diverse lucruri. Însă presupunerea ei a fost greşită... Aceasta a asistat la primul „system crash down” produs de ea. Bineînţeles, a fost certată pentru ce a făcut şi a trebuit reinstalat softul.
Autoarea obişnuia să spună că până şi calculatoarele au poezia lor. Acum, ori de câte ori îşi aduce aminte de BASIC, încearcă să-şi scoată din minte „gândul aberant”. Scriitoarea ştie un lucru important: literatura este mult mai dragă inimii sale. Uneori cere ajutorul verişorilor săi (care se descurcă la informatică) când vine vorba despre computere. Dacă trebuie reinstalat Windows-ul, Evelina Bidea ştie pe cine poate conta...

Comments